EVO: SE-seriens evolution

EVO 290 med 9 tons tank, her som prototype, præsenteres i det endelige design på Agritechnica.


I 1991 blev det mest succesfulde høstprincip for kartoffeloptagere i mange årtier lanceret. Den enrækkede SE 70-20 var kendetegnet ved en kombination af jordfrasortering, højdetransport og topfrasortering. Ringelevatorer eller transporthjul og topknusere, der dengang var meget almindelige, var ikke nødvendige mere. I 1997 blev den torækkede variant SE 150-60 med tre separatoraggregater, og i 2012 SE 260 med to separatoraggregator lanceret på markedet. Efter at patentet er udløbet bruger alle konkurrenter dette succesfulde princip, der stadig holder.

Den nye evolution inden for høstteknikken: EVO 290
Med den nye torækkede trukne tankmaskine EVO 290 opfyldes markedets krav om bedre beskyttelse af høstprodukterne og jorden, samtidig med at ydelsen er øget takket være den meget succesfulde SE 260. Navnet hentyder til, at der er tale om en evolution af den gennemtestede teknologi kombineret med tidens krav. 3 i stedet for 2 hjul, der sikrer maksimal beskyttelse af jorden, og en 9 tons i stedet for 6 tons tank er egenskaber, som man straks lægger mærke til. Herudover er der også integreret en række ny- og videreudviklinger indvendigt i maskinen.

Endnu mere ydelse med VarioDrive og 20 % større jord-renseareal
Jordkæden VarioDrive, som kombinerer fordelene ved et mekanisk og et hydraulisk drev, fås som alternativ til brug under forskellige betingelser.
Fordelene ved gennemført mekaniske systemer er den høje virkningsgrad og hermed større energieffektivitet, mens hydrauliske drev kan indstilles trinløst og uafhængigt af PTO-akslens omdrejningstal og hermed er nemmere at betjene. På grund af det trinløs drev er der herudover mulighed for at reversere jordkæderne, hvis der opstår tilstopninger. Det sparer tid og penge. Jordkædens areal er samtidig øget med 20% i forhold til SE 260.
 
9 tons tank, den største i sin klasse
EVO 290 er den første trukne kartoffeloptager med en tankkapacitet på 9 tons. Kapaciteten er øget med 50 procent i forhold til SE 260. Herved kan flere overkørsler med fuld tank reduceres betragteligt. Alternativt kan der fås en 5,5 tons nonstoptank med en tilbagerullende tankbund, som altid giver mulighed for at udnytte tankkapaciteten fuldt ud og hermed nonstop-optagning. Der kan realiseres en ydelsesstigning på op til 20 % i forhold til optagning med standardtank.

TriSys: Tre hjul og markante fordele
Man lægger straks mærke til trehjulschassiset TriSys på EVO 290. Sammenlignet med SE 260 er kontaktfladen øget med op til 65 %. Beregningen af hjulenes kontaktflade er udført ved hjælp af FATs regnemodel (Eidgenössische Forschungsanstalt für Agrarwissenschaft und Landtechnik). Styringen af alle tre hjul er standard. For at forbedre traktionen kan alle hjul alternativt drives aktivt. Som alternativ kan de følgende store hjul fås som option: 750/60-30.5 til venstre og 1000/50 R25 til højre.
 
Komfortpakken for chaufføren
Assistentsystemer, som videosystemet med Visual Protect, som automatisk tilkobler kameraet, der registrerer en kritisk tilstand f.eks. tilstopningsfare i separatoraggregatet eller justering af funktioner f.eks. af et separatoraggregat. Hermed har chaufføren altid et godt overblik og kan foretage præventive modstyringer ved behov. Speedtronic, den belastningsafhængige fuldautomatiske omdrejningstalregulering af separatoraggregaterne og sorteringsbåndet, kan ligeledes tilkøbes. ISOBUS er monteret som standard.

Alle erfaringerne fra de over 65.000 producerede kartoffeloptagere er integreret i den nye EVO-serie.

EVO 290 er sammen med SE 260 og SE 150-60 en effektiv højtydende torækket tankmaskine.

EVO 290 præsenteres for første gang på Agritechnica 2017 og fås fra 2018 sæsonen. 

 

Det valgfrie VarioDrive kombinerer fordelene ved mekaniske og hydrauliske drev.


Som et alternativ kan EVO 290 udstyres med den 5,5 nonstop-tank for at øge optagningsydelsen.

Trehjulschassiset TriSys kan øge kontaktfladen i forhold til SE 260 med op til 65%.