Juleudflugt for medarbejdere

Årets juleudflugt til Kartoffelmelsfabrikken i Karup.
Grimme Skandinaviens årlige juleudflugt for medarbejderne gik i år til Karup Kartoffelmelfabrik. Torsdag d. 8. december mødtes vi traditionen tro til fælles morgenkaffe i Rødkærsbro og kørte herefter i fælles flok til Karup.

Her blev vi rigtig godt modtaget og budt velkommen af direktør Vagn Nielsen, samt følgende medlemmer af bestyrelsen: Kristian Møller Sørensen, David Straadt, Ole Søndergaard Madsen & Esben Sangild, der alle var mødt op for at bistå under vores besøg. Allerførst fik vi en meget interessant og yderst grundig gennemgang af historien bag fabrikken. Hvordan de første fabrikker startede allerede før år 1900 og historien frem til i dag. Staten gav i 1933 bevilling til syv kartoffelmelsfabrikker. Samtidig oprettede fabrikkerne et fælles salgsselskab, KMC (Kartoffelmelcentralen).

I dag består KMC samarbejdet på tre jyske fabrikker:

Andels Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland i Brande

Karup Kartoffelmelfabrik i Karup

Andels Kartoffelmelsfabrikken i Sønderjylland i Toftlund

Karup Kartoffelmelsfabrik forvandler hvert år ca. 270.000 ton (gode jyske) kartofler til ca. 60.000 ton hvidt kartoffelmel (og meget andet). Hele årets produktion fremstilles i perioden fra august til januar (som kaldes kampagnen), hvor de knap 500 andelshavere leverer kartofler til fabrikken. Det færdige produkt opbevares i tre store siloer, så der kan udleveres kartoffelmel til kunderne igennem hele året.

Biprodukter:

Protamylasse er kartoffelfrugtvand med 3 % tørstof, som er opkoncentreret 14-15 gange. Efter opkoncentrering er der 40 % tørstof i protamylassen, som stadig er i flydende
og pumpebar form.

Pulp er en blød findelt masse, som bliver til overs, når saften bliver presset ud af det organiske materiale.

Efterfølgende fik vi en grundig guidet rundvisning, opdelt i to grupper. Vi startede med at se kartoffelmodtagelsen, med indvejning og prøveudtagning af kartoflerne. Herefter så vi, hvordan kartoflerne renses og vaskes, inden de lagres til bufferopbevaring og forarbejdning i produktionen.
Efter rundvisningen fik vi mulighed for at stille spørgsmål. Og dem var der mange af, gode relevante spørgsmål - og mange gode svar. Vi fik startet en god, konstruktiv debat omkring nutidige og ikke mindst fremtidige krav og udfordringer til maskiner og dyrkningsmetoder indenfor dansk kartoffelavl.

Se flere billeder i galleriet.