Kartofler mætter mest for færrest kalorier

Kartoflen er en af de råvarer, der mætter allermest og samtidig giver den din krop en masse, den har brug for.

Kalorier
Kartofler indeholder færre kalorier end de alternativer, vi ellers stiller på bordet som pasta og ris. I 100 gram kartoffel finder du 81 kalorier, mens du i 100 gram kogt pasta eller ris får omkring 145 kalorier. Og det er ikke den eneste gode grund at spise kartofler. Kartoflen er nemlig en af de råvarer, der mætter allermest for færrest kalorier – mere end både kød, bønner og fisk, hvilket vil sige, at spiser du kartofler, indtager du sandsynligvis færre kalorier, end du ellers ville have gjort. Derudover indeholder kartofler ikke fedt, og derfor vil de oftest være med til at trække aftensmåltidet i en mere kaloriefattig retning.

Masser af C-vitamin
En kartoffel indeholder omkring 45 procent af anbefalingen for det daglige C-vitamin-indtag. Vitaminet modvirker ældning af huden og har betydning for, at blandt andet vores immunforsvar fungerer. Samtidig er C-vitamin også afgørende for, at du kan optage jernet i det kød, du spiser. Derudover har kartoflen den fordel at den næsten ikke indeholder noget sukker sammenlignet med andre kilder til C-vitamin – for eksempel juice.

Det gør kartoflen i din krop
Ud over C-vitamin indeholder kartoflen også en række andre gode ting, der spiller en rolle for dit helbred, for eksempel vitamin B-6, calcium (kalk), kalium, magnesium og zink. Det betyder, at både knogler, blodtryk, stofskifte osv. nyder godt af din kartoffelspisning. Derudover indeholder kartoflen også fibre, der er vigtige for din fordøjelse, og som også kan sænke kolesterolniveauet i din krop og mindske risikoen for kræft.

Spis dem friske
Kartofler kan holde sig længe, men der er mere sundhed og næring i en frisk kartoffel end i en, der har overvintret på bunden af dit køleskab, så spis dem så friske som muligt. Undgå at spise kartofler, der føles bløde (altså i rå form) eller som er grønne eller begyndt at spire, da de kan indeholde giftstoffer, der kan føre til opkastning og diarre.
Og så er en kartoffel naturligvis sundest, når den er kogt, frem for at du spiser den i form af chips eller pommes frites...

Dette er ikke en kartoffel...
Du er sikkert stødt på den "søde kartoffel" i supermarkedet, men navnet bedrager, for der er ikke tale om en kartoffel, men en rodfrugt, der også går under navnet batat. Selvom den søde kartoffel ikke er en kartoffel, er den sund på sin egen måde (for eksempel indeholder den A-vitamin) og har stort set samme kalorieindhold som sin navnebror.

Kilde: Altomkost.dk, Self.com, Medicalnewstoday.com, Health.com, Videnskab.dk og Samvirke.dk. Artiklen er oprindeligt bragt af ALT for damerne og BT.