NYHED: Den selvkørende optager VARITRON 270 Platinum

NYHED: Den selvkørende optager VARITRON 270 Platinum

Med den nye generation af den 2-rækkede VARITRON 270 starter Grimme en ny æra inden for luksussegmentet for selvkørende kartoffeloptagere.

Kraftfuld
For det første er optageren udstyret med den nye 6-cylinders Mercedes-Benz-motor med kraftigt drejningsmoment og 7,7 liters cylindervolumen og 354 i stedet 326 HK. 1.300 omdr/min ved vejkørsel og 1.500 omdr/min under optagningen fortæller en kender, at dette sparer brændstof. Den nye udstødningsteknik er naturligvis også repræsenteret (niveau 4).

Perfekt komfort
ErgoDrive-konceptet giver kontrol og overblik i den behagelige kabine med perfekt udsyn. Man bemærker straks den ergonomisk udformede betjeningskonsol, der er integreret i førersædet. Den er specielt udviklet til de komplekse krav til de selvkørende optagere inden for kartoffel- og roesegmentet.

Der er gemt op til 77 funktioner i armlænet, og de kan naturligvis betjenes via joystick, dreje- eller trykkontakt efter førerens ønske, uden at der skal søges i terminalen. Der er også mulighed for direkte adgang til en hurtig tilpasning af referenceværdierne. Med Clean Control kan de maskinindstillinger, som føreren har foretaget, og som har vist sig at fungere i praksis, nemt gemmes og hentes ved de samme eller lignende optagelsesbetingelser. Til dette formål findes der 16 hukommelsespladser. Også ved et førerskift sørger denne funktion for, at de individuelle værdier bevares. 

To moderne terminaler samt to avancerede videoskærme sørger for perfekt overblik. Med op til 8 kameraer kan man holde øje med alt. 

Men systemet kan endnu mere: VisualProtect tilkobler automatisk kameraet, der kan observere en kritisk tilstand (f.eks. fare for tilstopning i separatoren), så føreren kan handle forebyggende.   

De 6 standard-LED-forlygter af høj kvalitet gør nat til dag. De sørger til enhver tid for et godt overblik, og de tilkobles f.eks. automatisk ved bakning.

Let service er en selvfølge
Det hydrauliske koncept er også blevet revideret. De hydrauliske komponenter ligger mere overskueligt og giver en betydelig lettelse af fejlsøgningen og eventuelle reparationer. Da det kun er de nødvendige i stedet for de teknisk mulige hydrauliske komponenter, der er installeret, er virkningsgraden øget.

Spændingen af larvebåndet på VARITRON er også ny. Tidligere var det nødvendigt med et eksternt anlæg (f. eks.: traktorhydraulik), mens der nu kun skal flyttes en kuglehane for at spænde båndet. De af Grimme udviklede profilerede bæreruller sørger for perfekt funktion, også under vanskelige betingelser og uden at blokere.

Halmindtræksrullernes holdere er også nyudviklede, så der kan foretages en udskiftning af sibåndet næsten uden værktøj.

Optimeret optagelse!
Den nye teleskoperbare bagaksel kan det hele. For første gang er det lykkedes at lave en maskinbredde under 3,5 m med valgfrie dæk og en rækkevidde på 75 cm. Akslen kan køres hele 550 mm ud under optagningen og sørger dermed for optimal kørestabilitet.  Med en indvendig vendekreds på bare 5,3 m er det desuden den mest manøvredygtige selvkørende optager på markedet.

Det 1,1 m brede sorterbånd er udstyret med korrosionsfrie glasfiberstænger. Jorden klæber ikke så let til båndet, der vejer 80 % mindre end almindelige bånd.

Det nye reverseringssystem på VARITRON Platinum er enestående. Opsamlingsbåndet, det første og andet sibånd er adskilt reverserbart fra hinanden for at minimere faren for tilstopning under alle optagelsesbetingelser. Og skulle der alligevel opstå en tilstopning, kan den hurtigt fjernes, uden at kartoflerne bliver beskadiget, og føreren behøver stige af. 

VARITRON-serien kan udstyres med et stort antal separatorer. Ud over halmelevatoren tilbyder Grimme en rulleseparator eller en MultiSep og som eneste producent også en VarioRS, dobbelt MultiSep samt en kombination af rulleseparator og VarioRS og MultiSep.

Den patentanmeldte NonstopBunker med en kapacitet på 7 tons er enestående på markedet. Den udnytter hele tiden den effektive kapacitet takket være det kørende transportbånd og er langt mere skånsom end normale systemer. Med 45 sekunder er aflæsningstiden helt enestående. Den tredobbelt nedsænkelige udlæggerarm sørger desuden for ekstremt lave faldhøjder ved tømningen. Den maksimale læssehøjde er på 4,2 m, den laveste aflæsningshøjde ligger på enestående 1,4 m. I praksis opnås der en ekstra effekt på op til 35 % i forhold til en standardsilo.

Ringelevatoren kan efter ønske udstyres med OptiBags af solid polyuretan, der giver en yderligere rengøringseffekt og desuden transporterer kartoflerne meget skånsomt. I stedet for at udskifte hele båndet kan også enkelte lommer udskiftes.

Til salgssæsonen 2017 kan den torækkede VARITRON Platinum også fås som ren hjulmaskine og som elevatorversion med 2 tons mellemsilo. VARITRON Platinum er med disse innovative funktioner den mest moderne og effektive 2-rækkede selvkørende kartoffeloptager på markedet.